Załóż konto testowe
Dostęp na . 48h . za darmo!

Gdzie ujmować zakupy spożywcze dokonywane przez jednostkę samorządu terytorialnego

Dodano: 24 kwietnia 2024
jednostka samorządu terytorialnego
kawa na gazecie z napisem biznes

W jakim paragrafie należy sklasyfikować zakupy kawy, herbaty i cukru związane z obsługą sekretariatu, komisji, spotkań i narad w starostwie powiatowym?

Jednostka samorządu terytorialnego (starostwo powiatowe) realizuje zadania z obsługi powiatowej komisji lekarskiej, kwalifikującej poborowych do służby wojskowej. W związku z tym dokonuje drobnych zakupów spożywczych, m.in. kawy, herbaty i cukru. Urząd nie prowadzi stołówki ani całodobowego wyżywienia. Zakupy te potraktowano jako materiały związane z utrzymaniem i funkcjonowaniem jednostki, dlatego też wydatki związane z ich zakupem ujęto w § ٤٢١ „Zakup materiałów i wyposażenia”. Powstała wątpliwość, czy takie postępowanie jest poprawne.

Zasady klasyfikacji paragrafów wydatków i środków (z objaśnieniami) zostały określone w załączniku nr 4 do rozporządzenia ministra finansów z 2 marca 2010 r. w sprawie szczegółowej klasyfikacji dochodów, wydatków, przychodów i rozchodów oraz środków pochodzących ze źródeł zagranicznych. Jak wynika z objaśnień do § 421 „Zakup materiałów i wyposażenia”, nie zalicza się do niego zakupu środków żywności, natomiast w objaśnieniach do § 422 „Zakup środków żywności” jednoznacznie wskazano, że obejmuje on pełne wydatki na zakup produktów żywnościowych. Wobec tego – w ocenie Regionalnej Izby Obrachunkowej w Kielcach – wydatki ponoszone przez jednostkę na zakupy artykułów spożywczych, w zależności od zaistniałych potrzeb (obsługa sekretariatu, komisji, spotkań i narad), należy klasyfikować do § 422 „Zakup środków żywnościowych” z odpowiednią czwartą cyfrą.

Źródło:

(RIO w Kielcach,  28 grudnia 2023 r., WI.54.73.2023)

Nr 222 - Kwiecień 2024 r.

Nr 222 - Kwiecień 2024 r.
Dostępny w wersji elektronicznej